Punca Bau Badan Dan Cara Mengatasinya

5 Punca Bau Badan Dan Cara Mengatasinya

Adakah kita pernah terfikir mengapa badan kita terlalu berbau sedangkan kita telah banyak meluangkan masa kita untuk mandi dan melabur banyak duit membeli minyak wangi?

5 Punca Bau Badan Dan Cara Mengatasinya

Anda mungkin terkejut, kerana ada beberapa perkara yang menjadi punca bau badan anda yang anda belum tahu selepas membaca artikel ini.

Rajin Mandi Adalah Cara Hilangkan Bau Badan Paling Cepat

Cara Hilangkan Bau Badan

Mandi 2 kali sehari adalah senjata paling ampuh untuk menghilangkan bau badan kita terutama ditempat-tempat tersembunyi terutama dibahagian ketiak.

Apabila kita aktif bersenam, pastinya bau peluh kita akan menjadi lebih busuk kerana pengeluaran ammonia (bau peluh sihat) dan pastinya kita kena mandi lebih kerap lagi.

Penggunaan sabun jenis antibakteria juga adalah salah satu cara hilangkan bau badan yang tidak menyenangkan dan anda akan merasa lebih segar.

Namun, ada perkara yang akan membuatkan bau badan anda kembali lagi walau selepas anda mandi di artikel seterusnya ini.

Mengeringkan Badan Selepas Mandi Adalah Cara Cara Mengatasi Masalah Badan Berbau Yang Ramai Tidak Tahu.

Cara Cara Mengatasi Masalah Badan Berbau

Mengeringkan badan secara total adalah cara cara mengatasi masalah badan berbau selepas mandi yang ramai tak ambil kisah. Bayangkan jika kita mempunyai mesin pengering badan di rumah macam yang ada kat kedai dobi tu :)..

Bahagian-bahagian yang terlindung terutama di bahagian celah kaki tu selalunya apabila kita mandi, akan dibiarkan basah.

Apabila selalu sangat tak dihiraukan, kuman-kuman akan kembali lagi dan risiko untuk kaki kita berbau pasti hadir.

Masalah Ketiak Berbau

Ketiak adalah salah satu bahagian yang tepat menjadi punya badan kita berbau. Masalah ketiak berbau ini memang menjadi masalah utama terutama kepada ramai yang bekerja di luar pejabat.

Deodorant Yang Sesuai Untuk Ketiak Berpeluh

Menggunakan deodoran antibakteria dan antiperspiran mampu mengurangkan bau ketiak malah ada deodoran yang mampu mennyahkan sama sekali bau ketiak yang masam itu.

Pengunaan deodoran pada ketiak yang kering dan bersih adalah menjadi treatment sebagai deodorant yang sesuai untuk ketiak berpeluh.

Banyak juga pendapat yang mengatakan untuk menunggu untuk deodoran itu kering dan barulah memakai pakaian agar terhindar dari kelembapan.

Punca Badan Berbau Disebabkan Memakai Baju Dalam Terlalu Lama

Punca Badan Berbau

Pakaian dalam adalah salah satu sumber punca badan berbau jika kita sering mengabaikan kebersihan pakaian dalam tersebut.

Kelembapan adalah punca kuman dan bakteria boleh tumbuh dengan cepat.

Pemakaian baju dalam yang sentiasa bersih dapat mengurangkan kelembapan dan sekaligus tidak membenarkan bakteria tumbuh dikawasan-kawasan yang terpencil itu.

Bau Badan Akibat Dari Ketagihan Makanan Pedas

Bau Badan

Rempah seperti bawang atau cili yang membuat makanan menjadi panas seterusnya akan memerlukan badan anda untuk mengeluarkan gas yang mengandungi sulfur untuk menguraikannya.

Ia kemudiannya akan berada dalam darah lalu menyebabkan badan berbau.

Antara makanan lain yang boleh menjadi punca bau badan adalah brokoli, taugeh dan pelbagai lagi sayur-sayuran.

Jika anda mencari minyak wangi untuk menutup masalah bau badan anda, anda boleh lawat laman web therichscents.com untuk mendapatkan minyak wangi yang pasti anda suka.

masc invectus

Mengikut kata sales department mereka, minyak wangi yang paling sesuai untuk menutup bau badan lelaki yang kuat berpeluh adalah Masc Invectus 40ml For Men.