Reka Bentuk Dalaman

Reka bentuk Dalaman Vs Hiasan Dalaman

Femes Malaysia adalah satu blog yang memaparkan artikel perniagaan di Malaysia. Jika anda ingin meletakkan artikel perniagaan anda disini, hubungi kami di sini.

Apabila ramai orang mendengar istilah, “Reka bentuk dalaman,” mereka sering memikirkan “Hiasan ruangtamu”, cabaran “ubah suai bilik” atau projek DIY hiasan seperti yang selalu dipaparkan didalam Pinterest atau FB.

Tetapi apa yang mereka fikirkan sebenarnya adalah reka bentuk hiasan dalaman. Walaupun menghias memainkan peranan dalam mencipta hiasan dalaman ruang tamu yang berfungsi dan cantik, kerja pereka dalaman berbeza daripada hiasan dalaman secara kritikal.

Jadi, apakah perbezaan antara reka bentuk dalaman dan hiasan dalaman?

Reka Bentuk Dalaman Lwn. Hiasan Dalaman Secara Ringkasnya

Walaupun terdapat beberapa pertindihan dalam reka bentuk dalaman dan hiasan dalaman, ia pada asasnya berbeza. 

Reka bentuk dalaman ialah seni dan sains memahami tingkah laku orang ramai untuk mencipta ruang berfungsi dalam bangunan, manakala hiasan dalaman ialah hiasan atau penghiasan ruang dengan elemen hiasan untuk mencapai estetika tertentu. 

Pendek kata, Pereka Dalaman boleh menghias, tetapi Penghias tidak boleh mereka bentuk.

Kerja seorang Pereka Hiasan Dalaman

Proses reka bentuk dalaman mengikut metodologi yang sistematik dan diselaraska, termasuk penyelidikan, analisis dan penyepaduan pengetahuan ke dalam proses kreatif untuk memenuhi keperluan dan sumber pelanggan.

Sama ada bekerja di ruang korporat atau kediaman, pereka dalaman dicabar untuk menggunakan penyelesaian kreatif dan teknikal dalam struktur yang berfungsi, menarik dan bermanfaat kepada kualiti hidup dan budaya penghuni atau penguna (end user). 

Pereka bentuk mesti bertindak balas dan menyelaraskan dengan cangkerang bangunan dan mengakui lokasi fizikal dan konteks sosial projek. 

Dengan melaksanakan penyelesaian yang bernas, pereka dalaman boleh mencipta ruang yang sangat meningkatkan pengalaman orang yang mendiaminya atau mengoperasinya.


Sebagai contoh, terdapat banyak penyelidikan tentang cara elemen reka bentuk dalam institusi penjagaan kesihatan mempengaruhi pesakit. 

Kajian telah menunjukkan bahawa pemulihan pesakit pembedahan yang mempunyai ruang yg bertingkap dengan pandangan luar, mereka pulih lebih cepat daripada mereka yang di ruang bilik yg tidak bertingkap. 

Satu lagi kajian mendapati bayi yang mengalami kitaran siang malam (Natural Light) semasa tinggal di unit neonatal mengembangkan kitaran bangun tidur mereka sendiri lebih awal, daripada mereka yang terdedah kepada lampu hospital yang malar dan malap.


Kerana kerumitan peranan Pereka Dalaman (Interior Designer) pada umumnya dijangka mencapai tahap pendidikan yang lebih tinggi daripada penghias dalaman, yang tidak memerlukan latihan formal atau pengalaman dalam industri.

Di samping mempelajari prinsip yang menerapkan pengetahuan yang dikumpul kepada proses kreatif mereka bentuk ruang, Pereka bentuk juga mesti mematuhi keperluan kod dan peraturan serta menggalakkan prinsip kelestarian alam sekitar.

“Reka Reka Impian Anda… Ooo Haa!!!”

Azzoo
DWA Concept